PROPILENGLIKOLIS 99,9% (farm grade), L

9,50 €
CHEM054
Dydis / talpa
Kiekis

    Available: 

Parametras

Savybė

Propilenglikolis

Propylene glycol, α-Propylene glycol, 1,2-Propanediol, 1,2-Dihydroxypropane, Methyl ethyl glycol, Methylethylene glycol

Formulė

C3H8O2

Struktūra

IUPAC

Propan 1,2 diolis (propane 1,2 diol)

CAS

57-55-6

Molinė masė

76.095 g/mol

Tankis

1,04 g/cm3

Tirpumas

Vandenyje: visais santykiais

 

Propilenglikolis yra skaidrus, bespalvis, tirštokas, mažai lakus, bekvapis, neutralus ir higroskopiškas skystis. Produktas maišosi su vandeniu ir žemesniaisiais alkoholiais, esteriais ir ketonais bet kokiu santykiu.

 

Kosmetikos pramonėje

Propilenglikolis yra netoksiškas ir ekologiškai nekenksmingas, sterilus ir kaip baktericidas, jis stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Dėl jo naudojimo kosmetikos priemonėje galimas mažesnis konservantų kiekis. 

Kosmetikoje naudojamas kaip gryna medžiaga, maišoma su vandeniu arba kaip augalinių ekstraktų sudėtyje esantis elementas. Gaminant ekstraktus propilenglikolis naudojamas kaip tirpiklis. O svarbiausia, kad tik kelių procentų koncentracija leidžia sudaryti odos paviršiuje drėgną, nedžiūstantį sluoksnį, kuris sumažina vandens garavimą iš epidermio. Taigi tai yra puikus drėkiklis. Sunku būtų surasti drėkinančiomis savybėmis pasižymintį veido kremą, kuriame nebūtų medžiagų, sulaikančių drėgmę ir neleidžiančių jai išgaruoti, tokiu būdu užtikrinant ilgalaikį odos drėkinimą. Dar šis komponentas palengvina priemonėje esančių aktyvių medžiagų prasiskverbimą į gilesnius sluoksnius taip žymiai padidindamas jų veiksmingumą. Taip pat propilenglikolis saugo pačią kosmetikos priemonę nuo išdžiuvimo, dėl to jis naudojamas lengvuose dieniniuose kremuose, želėse, prausikliuose. Jis užtikrina tolygų emulsinių preparatų tepimą bei, užtepus, apsaugo nuo kosmetikos priemonės kaupimosi ir nusitrynimo. Ankstesni tyrimai, atlikti su gyvūnais, kuriems į pašarą buvo dedamas didelis propilenglikolio koncentrato kiekis, parodė negiamą poveikį organizmui, tačiau tai privertė susirūpinti mokslininkus ir atlikti išsamius propilenglikolio tyrimus kosmetikos priemonėse, nes jis jau ilgus metus užima svarbią vietą kosmetikos priemonėse naudojamų ingredientų sąraše. Tyrimai parodė, jog kosmetikoje naudojamas mažesnės koncentracijos propilenglikolis, čia jis naudojamas išoriniu būdu, jis greitai pasišalina ir nesikaupia organizme, todėl nėra toksiškas ir nedaro žalos organizmui, kaip buvo parodę anksčiau minėti tyrimai.

Turintiems jautrią odą, nerekomenduojama naudoti kosmetikos, kurioje yra didelė koncentracija propilenglikolio, teigiama, jog jis gali sukelti odos sudirgimą ir alergines reakcijas. Bet dažniausiai kosmetikoje naudojamos mažos propilenglikolio koncentracijos nepasižymi odą dirginančiu poveikiu. Šis ingredientas naudojamas net ir natūralios kilmės, ekologiškoje kosmetikoje.

Vaikų kosmetikos gamyboje taip pat naudojama ši medžiaga, nes kūdikio oda pasižymi dideliu jautrumu, gali greitai reaguoti į dirgiklius patinimu, opomis ar paraudimu, o propilenglikolis pasižymi neutraliu pH, odą raminančiu, drėkinamuoju poveikiu.

 

Elektroninių cigarečių ir tabako pramonėje

Tabako pramonėje propilenglikolis naudojamas vandens pypkės (kaljano) tabakui drėkinti, bei suteikti intensyvesnio dūmo pojūtį. Dėl to dūmas tampa tirštesnis, gausiau rūksta, bei tabakas ne taip greitai apkarsta.

Išradus ekektronines cigaretes labai aktyviai pradėtas naudoti propilenglikolis bei jo mišiniai su glicerinu, kaip pagrindinė bazė, kur lengva pridėti aromatų, nikotino priedo ir pan. Kitaip tariant tai e-cigarečių skystis. Elektroninė cigaretė iš principo yra kaip įprastas inhaliatorius, nes viduje esantis propilenglikolio ar jo mišinys yra išgarinamas kaitinimo elemento. Galime sutikti įvairių mišinių su gliceroliu arba kitaip dar glicerinu. Pradedant nuo gryno propilenglikolio iki 50/50 su glicerinu. Įvairūs mišiniai ruošiami siekiant išgauti reikiamą klampą e-cigaretėms. Priklausomai nuo kaitinimo elemento tipo (spiralė ar plokštelė) reikalinga skirtinga skysčio klampa. Jei kaitinimo elementas yra plokštelė, tai galima naudoti tirštą bazę (gryną gliceriną), jei kaitinimo elementas yra spiralė tada reikia skystesnio skysčio, kad spėtų atitekėti ir būtų išgarintas, todėl naudojami glicerino/propilenglikolio mišiniai arba grynas propilenglikolis. Elektroninės cigaretės prietaisas primena cigaretę rūkaliams, įtraukiamas ir išpučiamas dūmas sukuria rūkymo iliuziją nor iš tiesų tai yra propilenglikolio ir/arba glicerolio garai. Nors daugelis e-cigarečių pardavėjų teigia jog tai yra sveikesnė alternatyva rūkymui, bei iš tiesų tai yra mažiau kenksminga altrnatyva, nes rūkant įprastas cigaretes  į plaučius traukiami degimo produktai su garais, o rūkant elektroninę cigaretę traukiami tik garai, todėl nebelieka dervų, vėžį sukeliančių degimo produktų ir pan. Bet vis tiek tai nėra sveikatinantis produktas, nes rūkymas nėra būdingas jokiai kitai gyvūnų rūšiai.

Farmacijos pramonėje

Farmacijos pramonėje propilenglikolis naudojamas kaip tirpiklis įvairių komponentų, ypač tinkamas sunkiai vandenyje tirpstančių komponentų tirpinimui. Jį galime sutikti įvairių rūšių tapaluose, kremuose, pastose. Taip pat galime sutikti astmos inhaliatoriuose, kur neleidžia greitai išgaruoti veikliosioms medžiagoms, sirupuose nuo kosulio, kur prailgina sirupo veikimą prilipdamas prie gerklės sienelių ir išlaikydamas veikliąsias medžiagas, skystuose vitaminų papilduose, kur padeda ištirpti ne tik vandenyje tirpiem vitaminam (B,C grupių), bet ir riebaluose tirpiem vitaminam (A, D, E, grupių). Dėl unikalaus gebėjimo prasiskverbti pro epidermį ir greitai judėti ląstelių viduje dažniausiai naudojamas kaip pagrindinio vaisto nešėjas. Propilenglikolis pasižymi ir antiseptinėmis savybėmis, todėl jį galima vastuose nuo opų, nuospaudų, žaizdų gijimą skatinančiuose vaistose, taip pat kai kurių rūšių prezervatyvuose, kur veikia ne tik kaip lubrikantas, bet ir padidina apsaugą nuo neplanuoto nėštumo, bei nuo kai kurių ligas sukeliančių mikrobų.

1.2-Propilenglikolis veikia kaip baktericidas ir turi panašų poveikį kaip etanolis. Jis stabdo tirpaluose mikroorganizmų dauginimąsi. Koncentracija priklauso nuo mikroorganizmų rūšies. Bendrai efektas yra pasiekiamas esant 15-30% 1,2-Propilenglikolio koncentracijai tirpale

Gyvūnų produktų pramonėje

Dėl savo fizinių savybių propilenglikolis naudojamas gyvūnų maisto gamyboje, pašarų prieduose, veterinariniuose preparatuose skirtuose įvairių odos ligų ir žaizdų gydymui. Kai kuriais atvejais ši medžiaga yra leidžiama į gyvūnų paodį, kad pagerinti gyvūno išvaizdą.

 

Maisto pramonėje*

 

Propilenglikolis maisto pramonėje geriau žinomas kaip maisto priedas E1520. Dažiausiai naudojamas kramtomojoje gumoje, nealkolinio alaus gamyboje, vyno gamyboje, sirupų, eterinių aliejų, maistinių dažų, eterinių aliejų, kvapiųjų medžiagų, kepimo mišinių, įdarų mišinių, padažų produktuose. Dėl savo higroskopiškų savybių sugerti ir išlaikyti drėgmę yra naudojamas duonos, bandelių, keksiukų, pyragaičių receptūrose, glajų gamyboje, įdarų sudėtyje. Taip pat naudojamas produktų tištumo stabilizavimui, drėgmės stabilizavimui, riebalų ir emulsijų stabilizavimui.

Svarbu: įdėkite prekę į krepšelį, užpildykite gavėjo anketos duomenis ir patvirtinkite užsakymą. Ačiū!

Taupydami Jūsų brangų laiką, užsakytas prekes pristatysime nurodytuoju adresu Jums patogiu metu visoje Lietuvoje!

*- Prekių nuotraukos gali neatitikti realios prekių ir jų pakuotės išvaizdos, spalvos, komplektacijos ar formos. Informacija prekės aprašyme yra bendro pobūdžio, todėl gali nesutapti su informacija ant prekės pakuotės, bei nėra tikslus prekės panaudojimo būdas. Pateikti duomenys apie prekių likučius ir kainas tam tikrais atvejais gali skirtis nuo realios prekių kainos ir jų likučių

**- Produktas atitinka maisto priedui E1520 keliamus reikalvimus, bet nėra skirtas naudoti kaip maisto priedas.

Signalinis žodis: netaikoma

Pavojaus piktogramos:

netaikoma

Pavojingumo frazės: netaikoma

Atsargumo frazės: netaikoma

CHEM054

Panašios prekės

(8 other products in the same category)

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Arba Reset password